HEKULA - JALKAPALLO - UUTISET

Uutiset 3/2001:

HeKuLa palkitsi kauden parhaat
  3.11.
  Helsingin Kukkaislapset ry. palkitsi onnistuneet suoritukset perinteisesti kauden päätösgaalassa Santahaminassa. Samalla seuran johto julkisti nettisivuilla olleen äänestyksen tulokset.

  HeKuLan kauden 2001 -parhaat ovat (suluissa myös lehdistön suosikit):

  Paras maalivahti: Mats Friman (Mats Friman)
  Paras puolustaja: Jarno Laurikainen (Jarno Laurikainen)
  Paras keskikenttämies: Sami Tuominen (Sami Tuominen)
  Paras hyökkääjä: Jarkko Hallikainen (Jarkko Hallikainen)
  Vuoden tulokas: Mats Friman (Tapani Tenhiälä)
  Vuoden treenaaja: Jarkko Hallikainen (Jarkko Hallikainen)
  Vuoden tsemppari: Jarkko Hallikainen (Risto Juntunen)
  VUODEN MIES: Jarkko Hallikainen (Jarkko Hallikainen)

  Lisäksi olutpalkinnon sai kauden aikana eniten "Ottelun Terälehti/ Man of the Match" -titteleitä saanut pelaaja. Erittäin tasaisessa kilpailussa palkinto meni lopulta Jarkko Hallikaiselle.

  Äänestyksen tulokset löytyvät kokonaisuudessaan HeKuLan nettisivuilta.
Juntunen syyskuun pelaajaksi
  2.10.
  Kauden 2001 viimeinen kuukauden pelaaja äänestys on päättynyt. Syyskuun pelaajaksi valittiin kauden tulokas Risto Juntunen. Juntunen keräsi 16 prosenttia annetuista äänistä. Toiseksi äänestyksessä tuli Mats Friman (13%) ja kolmannen sijan jakoivat Jarkko Hallikainen (8%) ja Sami Tuominen (8%). Ääniä annettiin yhteensä 93 kappaletta. HeKuLa kiittää kaikkia äänestykseen osallistuneita ja toivoo, että äänestysinto jatkuu myös futsalin puolella.
HeKuLa lohkonsa kolmanneksi
  28.9.
  Helsingin Kukkaislapset sijoittuivat lopulta lohkonsa kolmanneksi tulokaskaudellaan. Nousuhaaveet jäivät vain neljän pisteen päähän, mutta joukkue voi olla tyytyväinen menestykseensä.

  Lohkosta vitoseen nousi Dal, joka ei hävinnyt yhtään ottelua kauden aikana. HeKuLan ja Dalin kohtaaminen päättyi 1 - 1, joten ainakin Terälehdet pistivät lohkovoittajalle hyvin kampoihin. Karsijan paikan saavutti lopulta PETO/2. Myös PETO:n kanssa HeKuLa jakoi pisteet luvuin 1 - 1.

  Seiskasta vauhtia hakevat ESPFK, IHJ ja alkukauden hyvin pelannut HakPa.
HeKuLa päätti kautensa voittoon
  26.9. Töölö
  Helsingin Kukkaislapset poistuivat talvitauolle voiton hymy kasvoilla. LPS/2 kaatui kotona puhtaasti luvuin 2 - 0.

  Ottelun alkuasetelmat olivat jännittävät, vaikka kummaltakin joukkueelta olivat nousumahdollisuudet jo menneet. Panoksena oli kuitenkin kunnia ja mahdollinen kolmas tila lohkossa.

  HeKuLa aloittikin vahvasti, vaikka usea joukkueen runkopelaaja olikin poissa rivistä. Jo kymmenen minuutin pelin jälkeen avasi Jarkko Hallikainen laitaan yksin jätetylle Tuomo Tervoselle. Tervonen eteni vauhdilla päätyyn ja keskitti pallon rangaistusalueelle, jonne Jukka Hallikainen oli tapansa mukaan jo ehtinyt. Pallo kaarsi kauniisti suoraan Hallikaiselle, joka puski pelivälineen hallitusti ohi LPS:n maalivahdin. HeKuLa johtoon 1 - 0.

  Ottelu jatkui tasaisena ja siistinä. HeKuLan pelissä näkyi kauden aikana osittain kadonnut varmuus ja rauhallisuus. Palloa siirrettiin mieheltä toiselle maassa ja myös laitoja käytettiin mallikkaasti. LPS:n hyökkäykset päätyivät joko puolustuksessa pelanneeseen parivaljakkoon Tenhiälä - Juntunen tai jälleen upeasti pelanneeseen Mats Frimaniin.

  Toisella puoliskolla nähtiin nälkäinen HeKuLa. 1- 0 johto ei riittänyt Terälehdille, vaan hyökkäyksiä sateli kerta toisensa jälkeen vastustajan maalille. Toki LPS:lläkin oli paikkansa, mutta Kukkaislasten puolustus oli jälleen voittamaton.

  Ottelu oli vanhentunut 50 minuuttia, kun Ari Eerola sai pallon 30 metrissä. Tyylilleen uskollisena mies pyöritti ensin vastustajia ja vapaaksi päästyään laukoi yllättäen. Vaarallisen alanurkkalaukauksen torjui vaivoin LPS:n maalivahti ja jatkotilanteeseen rynnännyt Jukka Hallikainen pääsi tuikkaamaan reboundin sisään. LPS oli lyöty.

  Ottelun hahmo oli selkeästi Jukka Hallikainen, joka myös palkittiin "Ottelun Terälehtenä". Kaksi tehtyä maalia ja otteissa sitä röyhkeyttä, jota totuttiin näkemään jo viime kaudella. Osumillaan mies nousi myös HeKuLan pistepörssin kärkeen.
Hämäläisestä Ottelun Terälehti
  23.9.
  HeKuLa - Trikiinit ottelun parhaaksi valittiin Tero Hämäläinen. Arvovaltainen raati totesi valintaan vaikuttaneen miehen vahvan uurastuksen laitapakin tontilla sekä hyökkäys että puolustuspelissä. Trikiinit olivat koko ajan vaikeuksissa Hämäläisen saadessa pallon. Hämäläinen myös rakensi HeKuLan ainoaksi maaliksi jääneen tilanteen. Ottelun Terälehti -palkinto oli miehelle ensimmäinen tällä kaudella.

  Myös ottelun HeKuLa - Norsunkaatajat paras valitiin. Titteli meni tällä kertaa Jarkko Hallikaiselle.
HeKuLalle jo kuudes tasapeli
  19.9. Kallio
  Nousutoiveita elätellyt HeKuLa lähti Trikiineitä vastaan pakkovoiton edessä. Kallion uusitulla hiekkatekonurmella pelattu ottelu oli suurelta osin kotijoukkueen hallintaa, mutta kokenut vastustaja ei kovasta pyörityksestä huolimatta taipunut. Kalliossa siis pistejakoon luvuin 1 - 1.

  HeKuLa lähti otteluun uusitulla kokoonpanolla. Joukkueenjohtaja Sami tuominen oli loihtinut ryhmittymän, jossa vain muutama pelaaja oli tutulla paikallaan. Uusittu ryhmä lähtikin pirteänä hakemaan voittoa perinteikkäistä Trikiineistä. Ilmassa oli myös revanssin tuntua, sillä joukkueet kohtasivat edellisen kerran kaudella 1999. Tällöin päädyttiin lukuihin 0 - 0, mutta Kukkaislapsille tulos maistui tappiolta.

  Itse ottelu alkoi vauhdikkaasti. Jo kymmenen peliminuutin jälkeen Jukka Hämäläinen onnistui viemään kotijoukkueen 1-0 johtoon. Maali syntyi, kun laitapakin tontilla pelannut Tero Hämäläinen pääsi puskemaan pallon kohti vierailijoiden maalia. Kärkkäästi pallon perään syöksynyt Jukka Hämäläinen siirsi pallon tyylikkäästi tyhjään maaliin ja avasi näin maalitilinsä HeKuLan paidassa.

  Johto-osuman jälkeen HeKuLa jatkoi pelin hallintaa. Puolustus toimi alun epävarmuuden jälkeen hyvin eikä Trikiinit saanut ainuttakaan vaaratilannetta aikaan. HeKuLa puolestaan vyörytti peliä vastustajien päädyssä jatkuvasti, vaikka lisäosumat jäivätkin näkemättä.

  Toisella puoliskolla Trikiinit saivat luotua yhden vaarallisen tilanteen HeKuLan maalille. Kulmapotkun jälkitilanteesta kimmonneen pallon torjui Tero Salotuomi kädellään eikä tuomarilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin viedä pallo pilkulle. Samalla raitapaidan käsi kävi rintataskulla seurauksella, että Salotuomelle nousi punainen kortti. Rangaistuspotkusta vierailijat onnistuivat ja tilanne tasan 1 - 1.

  Tasoituksen jälkeen HeKuLa jatkoi rynnistystään. Tilanteita oli tukuttain vastustajan maalilla, mutta koko kauden vaivannut tehottomuus hyökkäyspäässä näkyi vieläkin. Kaluston vaihtaminenkaan ei tuonut odotettua tehoa maalintekoon. Lähimmäksi maalia päästiin 44. peliminuutilla, kun Jukka Hämäläinen oli ratkaista ottelun HeKuLalle. Läpiajotilanne päättyi kuitenkin paitsiovihellykseen, sillä Hämäläisen aisaparina pelannut Mika Petäjä oli ehtinyt vastustajan puolustuslinjan taakse.

  HeKula yritti johtomaalia loppuun asti. Aivan ottelun viimeminuuteilla tehdyt kokoonpanomuutoksetkaan eivät tuoneet ratkaisua. Parista hyvästä maalipaikasta huolimatta tilanne säilyi muuttumattomana. Ottelu päättyi siis lukuihin 1 - 1 (1 - 0).
HeKuLa Radio Sport FM:llä
  19.9.
  Helsingin Kukkaislapset ylittivät jälleen uutiskynnyksen, kun Radio Sport FM haastatteli joukkueen valmentajaa Jukka Hallikaista. Haastattelun teemana oli pohtia pelaaja-valmentajan mahdollista erottamista kesken kauden. Huhujen mukaan HeKuLan johtoporras tulisi erottamaan Jukka Hallikaisen tehtävästään heti ottelun HeKuLa - Trikiinit jälkeen. HeKuLan pelaajat eivät erottamista ole suositelleet, mutta ihmetystä muualla on herättänyt valmentajan toimet harjoituksissa ja otteluissa. Valmentajaa kun ei treeneissä näy eikä maaleja ole matseissa tarpeeksi syntynyt. "Asiasta tullaan antamaan tiedotustilaisuus, mikäli jatkotoimenpiteisiin ryhdytään", totesi HeKuLan hallituksen edustaja ottelun jälkeen.
HeKuLa nyhjäsi Saharassa
  12.9. Töölö
  HeKuLa menetti asemiaan nousutaistelussa V-divisioonaan häviämällä Norsunkaatajille 0-3 tänään Saharan iltavalaistuksessa. HeKuLan esitys oli kauden heikoimpia - lähinnä yrityksen puutteen vuoksi.

  HeKuLa piti palloa 70 %:sti, mutta ilman mitään tulosta, ja vaaralliset paikatkin olivat kortilla. Sen sijaan Norsunkaatajat pyrkivät yksinkertaiseen ja suoraviivaiseen peliin, josta turhat hienoudet oli karsittu pois. Joukkue käytti paljon yhdenkosketuksen peliä, ja vaikka syötöt eivät olleetkaan tyylipuhtaita, tulosta niillä tuli. HeKuLan olisi syytä kehittää peliään tähän suuntaan, pallohan liikkuu tunnetusti huomattavasti nopeammin syöttelemällä kuin kuljettamalla.

  HeKuLa puski itsepäisesti päätään vastustajan puolustusmuuriin, jonka liberopeli toimikin ihan hyvin. Pelin parhaaksi pelaajaksi HeKuLan ansiosta valittiin Norsunkaatajien maalivahti, jonka oli ulottuvana maalivahtina helppo työ vangita oranssipaitaisten keskitykset, varsinkaan kun niihin ei ollut menijöitä.

  Norsunkaatajat aloittivat maalinteon kun kymmenisen minuuttia peliä oli takana. Puolustuksen arviointivirheestä hyökkääjä pääsi puolittain läpi ja laukaisi puolittain epäonnistuen, ja osaksi juuri siksi Mats Friman maalissa oli yllätetty. HeKuLa jatkoi näennäistä painostustaan, mutta mitään huippuvaarallista se ei saanut aikaan. Parikin hyvää vaparipaikkaa oli, mutta nekin tuhlattiin.

  Toisellakin jaksolla HeKuLa jatkoi itsepäisesti puskemista keskeltä, vaikka laidoilla olisi jälleen kerran ollut vapaata tilaa. Tästä laitojen hyväksikäytön laiminlyömisestä on tullut joukkueelle viime aikoina paha tapa. Joukkueenjohtaja Sami Tuominen on oikeassa painottaessaan laitamiehille, että näiden paikka on sivurajan tuntumassa, varsinkin näin kapeilla kentillä. Ongelma on vain se, että heistä ei ole mitään hyötyä pallottomina. Tänäänkin ne muutamat vaaralliset tilanteet aukesivat juuri laidan kautta, jossa Jarkko Hallikainen esitti muutaman oivaltavan syötön ja pystyynjuoksun, mutta mitään lopullista ei näistäkään saatu aikaiseksi.

  Kesken HeKuLan tasoituksen metsästyksen Norsunkaatajat kävi jälleen rankaisemassa toisessa päässä, maalin synnyttyä jälleen kuin varkain. Yritystä, joskin väkinäistä, HeKuLalla riitti vielä tämänkin jälkeen. Lopullisesti selkäranka katkesi 5 minuuttia ennen loppua vastustajan siirryttyä jo 3-0 johtoon. Maali syntyi epäsuoran vapaapotkun epäselvästä jälkitilanteesta. Vapaapotku tuomittiin maalivahdille syötöstä hieman oudosti, tosin Norsunkaatajilta oli jo aikaisemmin evätty täysin selvä maali käsivirheen johdosta.

  Montaa nimeä ei edellä mainitun Jarkko Hallikaisen lisäksi voi esille nostaa HeKuLan porukasta. Yrityksen johdosta ansaitsevat tulla mainituiksi Karri Kivioja, Jarno Laurikainen ja Sami Tuominen, muilta puuttui pitkälti sekin. Huolestuttavaa on myös hyökkäyksen tehottomuus: kolme maalia viidessä viimeisessä pelissä - tuskin sopivaa nousuhaaveita elättelevälle. Syy ei tosin löydy yksin hyökkääjistä, vaan myös pelin yksipuolisesta punkemisesta keskeltä, joista "avautuvista" paikoista on todella vaikea maaleja tehdä. Outoa on myös se, että vaikka keskikentän miehet ovatkin erittäin hyökkäyssuuntautuneita, ei toivottua tulosta ole tullut. Päinvastoin tämä on näkynyt lepsuna puolustusasenteena, josta tämänpäiväinen tulos on oiva esimerkki. (Martti Ant-Wuorinen)
Tuomisesta ottelun terälehti
  5.9.
  HeKuLan keskikentän tukipilari Sami Tuominen valittiin "ottelun terälehdeksi" HeKuLa - PETO/2 kamppailussa. Arvovaltaisen raadin vakuutti Tuomisen loistava tasoitusmaali sekä periksiantamaton taistelu pelitilanteissa. Myös miehen loppumaton kunto ihmetyttää kerta toisensa jälkeen niin katsojia kuin joukkueen pelaajiakin.
HeKuLa ja PETO/2 pistejakoon
  4.9. Laajasalo
  Syksyisessä illassa pelattu kutosen kärkikamppailu HeKuLa - PETO/2 päättyi odotetusti numeroin 1-1 (1-1). Pistejaon johdosta lohkon kärki säilyi muuttumattomana ja HeKuLa säilytti kakkospaikkansa.

  Korkeatasoista ottelua edelsi Palloliiton täysin käsittämätön virhe ottelupaikan valinnoissa. HeKuLan kotikentältä Saharasta ottelu siirrettiin vain kolme tuntia ennen h-hetkeä Laajasaloon. Syyksi Palloliito ilmoitti Saharan käyttämisen parkkipaikkana olympiakarsintaottelun Suomi - Kreikka katsojille.

  Pelipaikan siirto ei kuitenkaan vaikuttanut lamaannuttavasti Terälehtiin. Heti alkuminuuteilta lähtien oli nähtävissä laadukasta ja viihdyttävää jalkapalloa. Tilanteiden vyöryessä molempiin päihin nähtiin useita huippusuorituksia. HeKuLan maalissa pelannut Mats Friman loisti odotetusti ja maali pysyi koskemattomana. Myös edellisessä ottelussa ESPFK:ta vastaan tehdyt virheet oli analysoitu kunnolla ja pallo kulkikin mallikkaasti Kukkaislapselta toiselle. Etenkin laitakeskikenttämiehet Kivioja ja Nieminen olivat iskussa.

  Ottelun 17 minuutilla PETO/2 pääsi yllättämään varmasti pelanneen HeKuLan puolustuksen. Läpiajon jälkitilanteesta survottu maali vei PETO/2:en johtoon 0-1.

  Kukkaislapset eivät kuitenkaan lannistuneet takaiskusta vaan aloittivat kovan takaa-ajon. Vain kuusi minuuttia edellisestä maalista ja Sami Tuominen tasoitti tilanteeksi 1-1. Maali oli yksi kauden kauneimpia ja se syntyi kulmapotkun jälkitilanteesta. Pallon kimmottua maalinedusruuhkasta rangaistusalueen rajalle, pääsi Tuominen pamauttamaan suoraan volleystä vasemmalla jalallaan pelivälineen maalin yläkulmaan. Tilanne siis tasan 1-1.

  Ottelun toisella puoliajalla ei sääntöjen sallimia maaleja enää nähty. Lähimmäksi täysosumaa pääsi Jukka Hallikainen, joka paitsiotilanteesta siirsi pallon verkon perukoille. Myös PETO/2:lla oli paikkansa, mutta Terälehtien puolustus selvitti tilanteet mallikkaasti. Mainitsemisen arvoiseksi noussee ottelun 42. minuutilla annettu PETO/2:en vapaapotku, joka viuhui tulisesti 30 metristä kohti yläkulmaa. Kukkaislasten onneksi pallo osui kuitenkin maalin ylärimaan.

  HeKuLan peli oli kaiken kaikkiaan tyylikästä katseltavaa. Laitoja käytettiin tehokkaasti hyödyksi ja maalitilanteitakin siunaantui muutamia. Tehottomuus vaivasi kuitenkin jälleen hyökkäystä. Joukkueen hyökkääjien ainoaksi tilastomerkinnäksi jäikin Jarkko Hallikaisen saama keltainen kortti.
Friman ja Laurikainen menestyivät äänestyksissä
  4.9.
  Elokuun aikana HeKuLan nettisivuilla äänestettiin muun muassa kuukauden pelaajasta ja HeKuLan pelottavimmasta miehestä.

  Elokuun pelaajaksi sivujen kävijät äänestivät joukkueen maalivahdin Mats Frimanin. Mies sai 22 prosenttia annetuista äänistä. Toiseksi äänestyksessä tuli Jarkko Hallikainen (16%) ja kolmanneksi Tuomo Tervonen (14%). Ääniä annettiin yhteensä 50 kappaletta.

  HeKuLan pelottavin mies kaudella 2001 on selvällä äänierolla seuraaviin Jarno Laurikainen. Laurikainen saalisti 31 prosenttia äänistä. Toisesta sijasta taistelivat Karri Kivioja (21%) ja Mats Friman (15%). Myös Juha Lehtelä sai kosolti ääniä (10%). Ääniä annettiin 96 kappaletta.